Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din Romania
in baza articolului 12 din Directiva Pasari

Bogata biodiversitate a Uniunii Europene, numarand peste 500 de specii de pasari salbatice, se confrunta cu amenintari grave de mult timp. Conform celor mai recente studii, 43% din speciile de pasari din Europa sunt amenintate sau se confrunta cu scaderi grave ale efectivelor. Cauzele care au condus la aceasta situatie sunt extinderea limitelor asezarilor umane urbane si a transportului care au fragmentat si redus habitatele de pasari; agricultura intensiva, silvicultura si pescuitul, precum si utilizarea pesticidelor au diminuat sursele de hrana; si vanatoarea care a fost reglementata pentru a nu duce la scaderea populatiilor de pasari.

Directiva Pasari

In acest context, in anul 1979 a fost adoptata Directiva 79/409/CEE numita si Directiva Pasari (actualizata prin Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009) ca raspuns la cresterea ingrijorarii cu privire la declinul populatiilor de pasari salbatice din Europa.Aceasta este cea mai veche lege comunitara referitoare la mediu si una dintre cele mai importante, prin care se creaza un sistem complet de protectie pentru toate speciile de pasari salbatice care se gasesc in mod natural in UE. Directiva a insemnat si recunoasterea faptului ca pasarile salbatice, dintre care multe migratoare, reprezinta o mostenire comuna a statelor membre si ca pentru conservarea lor eficienta este necesara cooperarea la nivel european.

Directiva recunoaste faptul ca distrugerea si degradarea habitatelor sunt cele mai grave amenintari pe care le intampina conservarea pasarilor salbatice si pune mare accent pe protectia habitatelor pentru speciile pe cale de disparitie precum si cele migratoare (enumerate in Anexa I), in special prin crearea unei retele coerente de arii de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri) care sa contina toate teritoriile potrivite acestor specii. Incepand cu anul 1994, toate SPA-urile formeaza o parte integranta a retelei ecologice Natura 2000.

Directiva Pasari interzice activitatile care ameninta in mod direct pasarile (omorarea sau capturarea intentionata, distrugerea cuiburilor si luarea oualor) si activitatile asociate acestora (comertul de pasari vii sau moarte), cu cateva exceptii (enumerate in Anexa III). Vanatoarea este recunoscuta ca fiind o activitate legitima dar care trebuie gestionata sustenabil (limitata la speciile enumerate in Anexa II) si include cerinta ca pasarile sa nu fie vanate in perioadele de cea mai mare vulnerabilitate, cum ar fi migratia cu scopul revenirii in zonele de cuibarit, reproducerea si cresterea puilor, si scoate in afara legii toate formele de ucidere neselectiva si pe scara larga a pasarilor (enumerate in Anexa IV). Directiva promoveaza cercetarea, gestionarea si utilizarea sustenabila a tuturor speciilor de pasari vizate de directiva (Anexa V).

Anexele Directivei au fost actualizate de mai multe ori, ca urmare a progresului stiintific si tehnic, si a extinderilor succesive ale Uniunii Europene. Cea mai recenta actualizare s-a realizat ca urmare a aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007.

Aderarea Romaniei si Bulgariei

Extinderea Uniunii Europene prin includerea a doua noi state membre (Bulgaria si Romania), in anul 2007, a adus cu sine necesitatea unor modificari ale legislatiei UE de conservare a naturii - Directiva Pasari (2009/147/EEC) si Directiva Habitate (92/43/CEE). Procesul de negociere a modificarilor ce urmau a fi aduse anexelor cu tipuri de habitate si specii ale directivelor mai sus mentionate a inceput simultan in toate cele 12 tari candidate, fiind finalizat pentru cele mai recente doua state membre. Spre deosebire de extinderea din 2004, anexele consolidate nu au fost incluse in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana din 2005. Pe baza acordului politic mentionat in Tratatul de aderare (al Bulgariei si Romaniei), Consiliul a adoptat o directiva de punere in aplicare a modificarilor: Directiva 2006/105/CE din 20 noiembrie 2006 de actualizare a Directivelor 73/239/CEE, 74/557/CEE si 2002/83/CE in domeniul mediului, ca urmare a aderarii Bulgariei si Romaniei.

Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009, versiunea codificata a Directivei 79/409/CEE

Prima raportare nationala conform articolului 12 din Directiva Pasari (date transmise pe 31 martie 2014)

Descarca - Directiva Pasari (PDF)

Facebook              Contact
© Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, 2014